Ontdek de laatste innovaties rondom passagiersstoelen

Een hoogwaardige stoel in OV-voertuigen draagt bij aan de beleving van de reiziger, om wie het uiteindelijk allemaal draait. Franz Kiel GmbH grijpt OV Expo ’21 op donderdag 16 september aan om deelnemers kennis te laten maken met de laatste ontwikkelingen op het gebied van stoelen.

Franz Kiel GmbH produceert al 75 jaar passagiersstoelen voor bussen en treinen. Volgens Willem Brama, sales manager van het bedrijf in Rijen, is Kiel marktleider in Europa en trendzetter in de industrie van hoogwaardige passagiersstoelen. “Bij vrijwel alle OV-organisaties in Europa rijden bussen, trams of treinen met Kiel stoelen. Dit is het beste bewijs voor de kwaliteit van ons product en onze service”. Kiel biedt zijn klanten een zeer uitgebreid assortiment trein-, tram- en busstoelen, dat tal van modellen bevat voor lokaal, regionaal en intercity passagiersvervoer. De expertise bestaat niet uitsluitend uit het produceren van passagiersmeubelen, want Kiel verzorgt het complete engineeringstraject om de bevestigingen van de stoelen aan te passen aan de constructie van de bus of trein.

Daarnaast worden passagiersstoelen regelmatig uitgerust met veiligheidsgordels, de stoelen in combinatie met de bevestiging aan de voertuigconstructie dienen dan aan een aantal Europese veiligheidseisen en certificeringen te voldoen. Franz Kiel beschikt over de testfaciliteiten en expertise om samen met de busfabrikant deze certificering en homologatie uit te voeren. Naast de standaard vaste stoelen, ontwikkelt Kiel ook innovatieve oplossingen zoals klapstoelen met ‘rush hour’ functie. Daarmee kan de chauffeur de klapstoelen elektronisch blokkeren, zodat er een optimale bezetting mogelijk is in piekuren. Verdere innovaties zijn stoelen met zitplaatsregistratie-sensoren en verwarming in de stoelzitting. Dat laatste is vooral voor elektrische voertuigen van toegevoegde waarde, omdat traditionele interieur (lucht) verwarming inefficiënt is en relatief veel energie kost.

Lage gewicht
Kiel-stoelen worden modulair en duurzaam ontwikkeld. Daarbij zijn ergonomie, comfort, gewicht en een zo efficiënt mogelijk gebruik van de passagiersruimte belangrijke criteria. “Vooral het lage gewicht van onze stoelen is voor veel bus producenten van zero-emissie bussen een belangrijk argument om voor Kiel te kiezen”, aldus Brama. Vanuit de OV-sector en touringcarmarkt is er afgelopen periode vanzelfsprekend flinke behoefte aan optimale hygiëne en bestrijding van virussen en bacteriën. Daarvoor heeft Franz Kiel een uniek product op de markt gebracht onder de naam “Kiel Protect”. Dit is een eenvoudig en veilig aan te brengen onzichtbare coating die voor langere tijd (tot wel 12 maanden) virussen en bacteriën op diverse oppervlakte-materialen in de bus, tram of trein onschadelijk maakt.

Franz Kiel heeft vestigingen en vertegenwoordigingen in heel Europa, waardoor het bedrijf altijd nabijheid tot de klant kan garanderen, evenals een efficiënte service verlening en optimale levertijden. In Nederland is het gevestigd in Rijen (tussen Breda en Tilburg), van waaruit Kiel al ruim 20 jaar nauw samenwerking met busproducenten, OV-organisaties en touringcarbedrijven in Nederland en België.

Verduurzaming
Naast just-in-time levering van complete stoelensets aan busfabrikanten in Nederland en België, levert Franz Kiel BV spareparts door heel Europa. Tevens kan Kiel Nederland op een professionele en duurzame manier herstoffering- en renovatieprojecten uitvoeren. De passagiersstoelen worden dan voorzien van nieuwe bekleding en/of nieuwe kussens. Ook de uitbouw en montage van de stoelen in de bus kunnen in Rijen worden verzorgd. Daarvoor heeft Kiel ervaren monteurs in dienst en een grote werkplaats waar de bussen binnen kunnen staan.

Franz Kiel BV werkt tenslotte constant aan de verduurzaming van de productie en van haar eigen organisatie. Zo zal Kiel Nederland overgaan op groene stroomvoorziening via zonnepanelen en zullen alle bedrijfsauto’s dit jaar nog vervangen worden door volledig elektrisch aangedreven auto’s. Brama: “Zero emissie is zowel voor onze partners als voor Kiel zelf een belangrijk thema”.

Ga op 16 september bij stand 5.103 met Kiel in gesprek over de laatste ontwikkelingen op het gebied van stoelen. Deelname aan OV Expo ’21 is in de meeste gevallen gratis. Klik hier om te registreren.

Stoelen Kiel (foto: Kiel Sitze)

morenews

OV Innovatieprijs: Slim algoritme van Lynxx voorspelt en voorkomt storingen

Iedereen maakt het weleens mee. Onderweg naar het station zien dat je trein op het laatste moment uitvalt door een wisselstoring. In de toekomst zou dit een stuk minder voorkomen, als het aan data-science bedrijf Lynxx ligt. Met slimme zelflerende algoritmes kunnen heel veel storingen voorspeld worden. Dit bespaart niet alleen veel ongemak voor de reiziger, maar… Lees verder ›

OV Innovatieprijs: Flexibel OV boeken in 9292-app met HaltetaxiRRReis

De flexibilisering van het openbaar vervoer neemt de komende jaren toe. Dunne provinciale lijnen zullen minder vaak rijden of helemaal verdwijnen. Precies op die ontwikkeling speelt Qarin in met de innovatie HaltetaxiRRReis, die in opdracht van de provincie Gelderland is ontwikkeld. Met deze vernieuwing is Qarin samen met 9292 genomineerd voor de OV Innovatieprijs die wordt… Lees verder ›

OV Innovatieprijs: Zeeland Voordeel is het eerste abonnement dat meedenkt met de reiziger

Veel OV-abonnementen stammen nog uit de tijd van de strippenkaart. Volledig achterhaald, volgens Paul Engelbert van Transdev. Zeeland Voordeel is een abonnementsvorm die automatisch korting doorberekent op basis van het reisgedrag. Deze innovatie is genomineerd voor de OV Innovatieprijs die wordt uitgereikt op de OV Expo ’22 op 6 oktober in Houten. Bekijk de andere genomineerden en… Lees verder ›