Expo Houten

Ontdek de laatste innovaties rondom passagiersstoelen

Een hoogwaardige stoel in OV-voertuigen draagt bij aan de beleving van de reiziger, om wie het uiteindelijk allemaal draait. Franz Kiel GmbH grijpt OV Expo ’21 op donderdag 16 september aan om deelnemers kennis te laten maken met de laatste ontwikkelingen op het gebied van stoelen.

Franz Kiel GmbH produceert al 75 jaar passagiersstoelen voor bussen en treinen. Volgens Willem Brama, sales manager van het bedrijf in Rijen, is Kiel marktleider in Europa en trendzetter in de industrie van hoogwaardige passagiersstoelen. “Bij vrijwel alle OV-organisaties in Europa rijden bussen, trams of treinen met Kiel stoelen. Dit is het beste bewijs voor de kwaliteit van ons product en onze service”. Kiel biedt zijn klanten een zeer uitgebreid assortiment trein-, tram- en busstoelen, dat tal van modellen bevat voor lokaal, regionaal en intercity passagiersvervoer. De expertise bestaat niet uitsluitend uit het produceren van passagiersmeubelen, want Kiel verzorgt het complete engineeringstraject om de bevestigingen van de stoelen aan te passen aan de constructie van de bus of trein.

Daarnaast worden passagiersstoelen regelmatig uitgerust met veiligheidsgordels, de stoelen in combinatie met de bevestiging aan de voertuigconstructie dienen dan aan een aantal Europese veiligheidseisen en certificeringen te voldoen. Franz Kiel beschikt over de testfaciliteiten en expertise om samen met de busfabrikant deze certificering en homologatie uit te voeren. Naast de standaard vaste stoelen, ontwikkelt Kiel ook innovatieve oplossingen zoals klapstoelen met ‘rush hour’ functie. Daarmee kan de chauffeur de klapstoelen elektronisch blokkeren, zodat er een optimale bezetting mogelijk is in piekuren. Verdere innovaties zijn stoelen met zitplaatsregistratie-sensoren en verwarming in de stoelzitting. Dat laatste is vooral voor elektrische voertuigen van toegevoegde waarde, omdat traditionele interieur (lucht) verwarming inefficiënt is en relatief veel energie kost.

Lage gewicht
Kiel-stoelen worden modulair en duurzaam ontwikkeld. Daarbij zijn ergonomie, comfort, gewicht en een zo efficiënt mogelijk gebruik van de passagiersruimte belangrijke criteria. “Vooral het lage gewicht van onze stoelen is voor veel bus producenten van zero-emissie bussen een belangrijk argument om voor Kiel te kiezen”, aldus Brama. Vanuit de OV-sector en touringcarmarkt is er afgelopen periode vanzelfsprekend flinke behoefte aan optimale hygiëne en bestrijding van virussen en bacteriën. Daarvoor heeft Franz Kiel een uniek product op de markt gebracht onder de naam “Kiel Protect”. Dit is een eenvoudig en veilig aan te brengen onzichtbare coating die voor langere tijd (tot wel 12 maanden) virussen en bacteriën op diverse oppervlakte-materialen in de bus, tram of trein onschadelijk maakt.

Franz Kiel heeft vestigingen en vertegenwoordigingen in heel Europa, waardoor het bedrijf altijd nabijheid tot de klant kan garanderen, evenals een efficiënte service verlening en optimale levertijden. In Nederland is het gevestigd in Rijen (tussen Breda en Tilburg), van waaruit Kiel al ruim 20 jaar nauw samenwerking met busproducenten, OV-organisaties en touringcarbedrijven in Nederland en België.

Verduurzaming
Naast just-in-time levering van complete stoelensets aan busfabrikanten in Nederland en België, levert Franz Kiel BV spareparts door heel Europa. Tevens kan Kiel Nederland op een professionele en duurzame manier herstoffering- en renovatieprojecten uitvoeren. De passagiersstoelen worden dan voorzien van nieuwe bekleding en/of nieuwe kussens. Ook de uitbouw en montage van de stoelen in de bus kunnen in Rijen worden verzorgd. Daarvoor heeft Kiel ervaren monteurs in dienst en een grote werkplaats waar de bussen binnen kunnen staan.

Franz Kiel BV werkt tenslotte constant aan de verduurzaming van de productie en van haar eigen organisatie. Zo zal Kiel Nederland overgaan op groene stroomvoorziening via zonnepanelen en zullen alle bedrijfsauto’s dit jaar nog vervangen worden door volledig elektrisch aangedreven auto’s. Brama: “Zero emissie is zowel voor onze partners als voor Kiel zelf een belangrijk thema”.

Ga op 16 september bij stand 5.103 met Kiel in gesprek over de laatste ontwikkelingen op het gebied van stoelen. Deelname aan OV Expo ’21 is in de meeste gevallen gratis. Klik hier om te registreren.

Stoelen Kiel (foto: Kiel Sitze)

Meer nieuws

Louwman Group toont zero emissiebussen CaetanoBus op OV Expo ’21

Louwman Group maakte onlangs bekend zich voor het eerst op de OV-markt te gaan begeven. Op OV Expo ’21 toont de importeur zowel de e.City Gold als H2.City Gold, de batterij-elektrische en waterstof-elektrische stadsbussen van CaetanoBus. Het op de Nederlandse markt brengen van deze voertuigen is het eerste tastbare gevolg van de samenwerking met de… Lees verder ›

Ebusco toont composieten bus op OV Expo ’21

De composieten Ebusco 3.0 moet zijn debuut in het Nederlandse openbaar vervoer nog maken, maar is op 16 september al te zien op OV Expo ’21. Mede door de composieten body rijdt het in Nederland ontwikkelde en geproduceerde voertuig tot 575 kilometer op één lading. Niet beperkt door een verleden dat afhankelijk is van fossiele… Lees verder ›

Naar een veiliger OV met innovatie beveiligingsoplossingen

Cameratoezicht biedt een oplossing voor tal van veiligheidsvraagstukken in het OV – van nieuwe uitdagingen door de transitie naar zero emissie tot het voorkomen van vandalisme. Hikvision Benelux toont op OV Expo ’21 als fabrikant van innovatieve beveiligingsoplossingen, onder andere systemen voor on-board cameratoezicht voor de verschillende modaliteiten in de OV-sector. Als member van ITxPT… Lees verder ›