Expo Houten

‘OV-sector kan door veranderd reisgedrag beter uit de crisis komen’

Massaal thuiswerken is inmiddels weer de norm, maar in de weken daarvoor gingen mensen weer vaker naar kantoor. Desondanks bleef het relatief rustig in het openbaar vervoer. Dat leverde waardevolle informatie op die kan worden gebruikt om de voormalige OV-reiziger in de toekomst weer terug te winnen. Hierover vertelt Vincent Wever van mobiliteitsadviesbureau Goudappel Coffeng tijdens het volledig online OV Expo Congres op donderdag 8 oktober.

Inzicht in veranderd mobiliteitsgedrag helpt bij het ontwikkelen van nieuw beleid. Om dit in kaart te brengen, baseert Goudappel zich op het Nederlands Verplaatsingspanel. Dit panel bestaat uit een representatieve groep van 13.000 Nederlanders en vormt daarmee een grote informatiebron over verplaatsingsgedrag, motieven en achtergrondkenmerken. Zo wordt niet alleen helder waar de OV-reiziger is gebleven, maar ook waarom hij of zij wegblijft.

Gespreid reizen
De ambities van de OV-sector konden vorige week de ijskast in vanwege de aangescherpte coronamaatregelen, waaronder de oproep om reisbewegingen te beperken. Desondanks zijn vervoerders niet terug bij af, want na een half jaar corona worden de eerste trends in het veranderde reisgedrag zichtbaar. Die kunnen worden gebruikt om de reiziger terug te winnen én om tegelijkertijd beter uit de crisis te komen, zo bekijkt Wever het van de positieve kant.

Waarvoor jarenlang naar een oplossing werd gezocht, kreeg het coronavirus namelijk binnen de kortste keren voor elkaar: verspreider over de dag reizen. Maar hoe zorg je ervoor dat dit gedrag blijft zodra de coronacrisis tegen zijn einde loopt, en reizigers intussen wel weer massaal gebruikmaken van het openbaar vervoer? Wever: “Je moet ook de vraag opwerpen of je iedereen wel wil terugwinnen. En als je iemand terug wilt, op welk moment.”

Onnodige kosten
Al klinkt het tegenstrijdig, ook vervoerders hebben er volgens Wever profijt van als niet iedereen terugkeert. “In de klassieke ochtendspits maak je onnodig veel kosten om op een klein gedeelte van de dag een heel groot aantal mensen te vervoeren.” Lukraak oproepen om weer met trein, tram, bus of metro te reizen, heeft dan ook geen zin.

Houd in plaats daarvan voor ogen wíe je wilt terugwinnen, adviseert Wever. Neem bijvoorbeeld iemand die deels blijft thuiswerken, en voor woon-werkverkeer is overgestapt op de e-bike. “Wil je diegene per se terug in het openbaar vervoer? Vanuit een breder perspectief is het niet wenselijk als iemand intussen een andere vorm van duurzaam vervoer heeft gevonden.”

Tips en trucs
De resultaten van het Nationaal Verplaatsingspanel kunnen daarbij dienen als handvatten. Vincent Wever licht op 8 oktober tijdens het online OV Expo Congres toe welke trends sinds maart te ontdekken zijn. Ook deelt hij tips en trucs hoe vanuit dit gedragsperspectief gerichter campagne kan worden gevoerd.

Als de tijd aanbreekt dat reizen niet meer wordt ontmoedigd, is dat een van de weinige middelen die vervoerders voorhanden hebben zolang er geen vaccin is. Wever: “In het OV spelen nog twee hele belangrijke factoren een rol: de weerstand tegen mondkapjes en de veronderstelde angst om besmet te raken. Reclamecampagne of niet, het is heel erg moeilijk om op die factoren in te grijpen.”

Het OV Expo Congres vindt vanwege de coronamaatregelen volledig online plaats. Vanuit de studio in Rotterdam worden twee thema’s behandeld: het terugwinnen van de OV-reiziger na de coronacrisis en het bereikbaar houden van regio en stadsrand. Inschrijven voor deelname kan tot kort voor het webinar zelf. Deelnemers ontvangen achteraf een terugkijklink.

Meer nieuws

Terugblik: dit was het OV Expo Congres 2020

De coronacrisis betekent niet het einde van het openbaar vervoer, dat inmiddels veel meer omvat dan een voertuig op een vaste lijn. Er was voldoende gespreksstof tijdens het OV Expo Congres 2020. De OV-sector bevindt zich weliswaar in een periode vol uitdagingen, maar die biedt zeker ook perspectief. Een verslag van de hoogtepunten uit de… Lees verder ›

Nog minder dan een week tot het OV Expo Congres 2020

Over minder dan een week vindt het online OV Expo Congres 2020 plaats. Vanuit alle relevante kanten gaan sprekers op donderdagmiddag 8 oktober in gesprek over de toekomst van het openbaar vervoer. De coronacrisis biedt namelijk mogelijkheden om het systeem te verbeteren. Maar hoe kan het OV weer aantrekkelijk worden gemaakt? En hoe blijven regio… Lees verder ›

Dit zijn de exposanten en workshops op OV Expo 2020

Expo Houten is op donderdag 8 oktober het decor van OV Expo 2020: een platform waar de nieuwste producten, technieken en diensten getoond en gedemonstreerd worden. Op de beursvloer is plek voor nieuwe ontmoetingen, de uitwisseling van kennis en de tentoonstelling van innovaties in de OV-sector. Exposanten zijn onder meer busfabrikanten CaetanoBus, Ebusco en Hess…. Lees verder ›